σε μείγματα ανάλογα με την προσωπική σας ανάγκη ή προτίμηση

Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι χυμοί;

juice-bottledΤα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα σημαντικά ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία χρειαζόμαστε για να είμαστε γεμάτοι ενεργεία και να καταπολεμούμε τις ασθένειες. Το να ετοιμάζουμε ένα χυμό από φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά, είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να λαμβάνουμε αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας;

Αυτό που τρώμε καθημερινά είναι η κυρία πηγή ενεργείας. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτα ή λαχανικά κάθε μέρα, αλλά πολλοί από εμάς το αμελούμε. Εν γνώσει μας ή όχι, υπονομεύουμε την ποιότητα του φαγητού μας καταναλώνοντας λάθος τροφές ή παραλείπουμε εντελώς κάποια γεύματα. Οι σπιτικοί χυμοί και τα ροφήματα είναι ένας απλός, απολαυστικός και σχετικά φθηνός τρόπος, να λαμβάνουμε τις σωστές ποσότητες από τις σωστές τροφές που τονώνουν την ενεργητικότητα μας και βοηθούν ώστε να έχουμε μια γενική αίσθηση ευφορίας.
Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οι τροφές έχουν μεγάλο και μόνιμο αντίκτυπο στην επιβίωση, την υγειά, το ρυθμό γήρανσης και τη μακροβιότητά μας. Οι τροφές είναι ουσιαστικά ένα σύνολο χημικών ενώσεων μεγάλης πολυπλοκότητας, που εισέρχονται στα κύτταρά μας μεταβάλλοντας τη σύστασή τους και καθορίζοντας την ενεργητικότητά τους. Μολονότι μπορεί να μην τις βλέπουμε με αυτόν τον τρόπο, οι τροφές είναι ισχυρά πακέτα ουσιών με φαρμακολογικές ιδιότητες, που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων μας.
Καθώς γερνάνε τα κύτταρα μας, γερνάει και το σώμα μας. Η ταχύτητα με την οποία γερνάνε τα κύτταρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές με τις οποίες τα τροφοδοτούμε, δηλαδή από το αν οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες ή φτωχές σε αντιοξειδωτικά και πλούσιες σε ελεύθερες ρίζες. Όταν εμπλουτίσουμε το σώμα μας με τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα αντιοξειδωτικά, τότε τα κύτταρά μας έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις επιθέσεις του χρόνου και των ελευθέρων ριζών, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία της γήρανσης και των νόσων που σχετίζονται με αυτήν. Μπορούμε να αναπληρώσουμε το έλλειμμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχειών, χρησιμοποιώντας φρέσκους χυμούς από φρούτα και λαχανικά.
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν ενεργά ένζυμα και είναι δυναμικός ρυθμιστής στην υγεία μας. Καταναλώνοντας φρέσκους χυμούς από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, διατηρούμε ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες, που δρουν ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς μόνο από φρούτα, που συνήθως έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία, περιέχοντας την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων. Όσον αφορά τις θρεπτικές ουσίες, πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων, που ονομάζονται φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ιδιότητες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών.
Είναι επίσης, η πλουσιότερη πηγή μεταλλικών αλάτων και βιταμινών. Το νερό που περιέχουν τα λαχανικά, έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν από αυτά του νερού πηγής και τα οποία το κάνουν πλέον κατάλληλο για να αναπληρώσει τα αποθέματα νερού που χάνει ο οργανισμός μέσω των διαφόρων απεκκριτικών λειτουργιών, όπως ούρηση, αναπνοή, εφίδρωση. Επίσης είναι πλούσια σε χλωροφύλλη. Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων.
Όλα τα λαχανικά και φρέσκα φρούτα έχουν έντονη αλκαλική δράση που εμποδίζει την υπερίσχυση των όξινων ουσιών. Βοηθούν στην καταπολέμηση των ενδογενών αυτών παραγόντων που προ-καλούν βλάβη στο DNA με τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, όπως: οι βιταμίνες C, Ε, οι πολυφαινόλες και οι φυτοχημικές ουσίες των λαχανικών.
Στις ημέρες μας, με τους γοργούς ρυθμούς της ζωής, η επιλογή της κατανάλωσης ενός φρεσκοστυμμένου χυμού από φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και λαχανικά, θεωρείται πολύ καλή. Οι φυτικοί χυμοί απορροφώνται γρήγορα κατά την κυκλοφορία του αίματός μας. Κατά συνέπεια, στα κύτταρά μας παρέχονται γρήγορα οι θρεπτικές ουσίες που τα τρέφουν.
Τα λαχανικά αν και περιέχουν 80-95% νερό, συνεισφέρουν στο διαιτολόγιο με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Αποτελούν και αυτά, όπως και τα φρούτα, τροφή βασική για την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας του αίματος. Η θρεπτικότητα των λαχανικών εξαρτάται από την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση στον ήλιο, το έδαφος, κ.τ.λ.

SUPERJUICE
Τα κυριότερα συστατικά τους είναι:

– Νερό. Όπως ήδη αναφέραμε περιέχουν 80-95% νερό. Το νερό που περιέχεται στα φυτά είναι «βιολογικό», μιας και υπάρχει στο εσωτερικό ζωντανών οργανισμών.
– Πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες των λαχανικών είναι υψηλής βιολογικής αξίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και στην αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας.
– Σάκχαρα. Θεωρούνται η κύρια πηγή κυτταρινών (κυρίως σελουλόζη – κυτταρίνη). Περιέχουν επίσης σάκχαρα με την μορφή πηκτίνης.
– Μεταλλικά άλατα. Οι καρποί των κηπευτικών (π.χ. ντομάτες) είναι πλούσιοι σε κάλιο, ενώ τα πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχουν σε υψηλό ποσοστό σίδηρο. Επίσης, περιέχονται και μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες.
– Βιταμίνες. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες εξαρτάται από την σύσταση του εδάφους, τις μεθόδους καλλιέργειας, το χρονικό διάστημα μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης κ.λπ. Η υψηλότερη περιεκτικότητα βιταμινών συναντάται στα βιολογικά λαχανικά, αμέσως μετά την συγκομιδή. Γενικότερα θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα πράσινα λαχανικά (π.χ. μαρούλι, κουνουπίδι) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, β-καροτίνη αλλά και φολλικό οξύ, ενώ τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. καρότα, παντζάρια) είναι πλούσια κυρίως σε βιταμίνη Α.
Τα λαχανικά υπήρξαν πάντα, όχι μόνο η σημαντικότερη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους ανθρώπους, αλλά και η κύρια πηγή φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σήμερα όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία του ανθρώπου, αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητές τους, εμπλουτίζουν τα διαιτολόγια με άφθονα λαχανικά και φρούτα. Παράλληλα κάποιες στιγμές κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή κάποιων από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και για τον λόγο αυτό συνιστάται σε παιδιά και αναιμικούς. Περιέχει όμως και άλατα, οπότε πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς και άτομα με αρθριτικά. Το σπαράγγι, το πράσο και το κρεμμύδι ωφελούν στα νεφρά και την καρδιά, το λάχανο είναι καλό για το άσθμα και τις δερματικές παθήσεις, αλλά δεν κάνει για το συκώτι. Η αγκινάρα, το μαρούλι και το ραδίκι τονώνουν την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία. Τέλος το καρότο είναι καλό για την όραση, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά από διαβητικούς.
Οι φυτοχημικές ουσίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν και τα έντονα χαρακτηριστικά χρώματα τους στα φρούτα και στα λαχανικά, δεν δρουν το ίδιο αποτελεσματικά μεμονωμένα όσο σε συνδυασμό μεταξύ τους, προσφέροντας έτσι καλύτερα τις θετικές τους επιδράσεις.
Στην πραγματικότητα οι φυτοχημικές ουσίες σε συνέργεια με τα υπόλοιπα χρήσιμα περιεχόμενα των φυτών, δηλαδή τις βιταμίνες, τις καροτενοειδείς ουσίες και τα ανόργανα στοιχεία, δρουν με ένα ισοζυγισμένο και αλληλοεξαρτώμενο τρόπο. Κατά τα τελευταία χρόνια η μελέτη των ουσιών αυτών, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες, έφερε στο φως στοιχεία που τεκμηριώνουν το γιατί τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα εδέσματα που προέρχονται από το φυτικό βασίλειο, είναι τόσο ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη μέση ηλικία, η αντιοξειδωτική προστασία των φρούτων και των λαχανικών είναι ιδιαιτέρα σημαντική, προκειμένου να μας προφυλάξει από εκφυλιστικές νόσους της γήρανσης. Ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας καθημερινώς με χυμούς από φρούτα και λαχανικά, παρέχουμε προστασία στα κύτταρα, έτσι ώστε τα στοιχειά από αυτές τις τροφές να δρουν ως εξουδετερωτές των ελευθέρων ριζών και να είναι σε θέση να ανακόψουν την εξέλιξη των βλαβών που επιφέρουν στον οργανισμό.
Η επιλογή περισσότερων τροφών που από τη φύση τους είναι πλούσιες σε ένζυμα και συνένζυμα, είναι μια έξυπνη τακτική υποβοήθησης των βιοχημικών λειτουργιών. Πολύ γρήγορα θα παρατηρήσετε θετικές αλλαγές στην ενεργητικότητα και τη διάθεσή σας, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες η πέψη των τροφών θα καλυτερεύσει αισθητά, ο μεταβολισμός θα ξεμπλοκαριστεί και σύντομα θα αρχίσετε να χάνετε περιττά λίπη χωρίς κάποια ιδιαίτερη δίαιτα. Συγχρόνως, με την κατανάλωση των λαχανικών θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας στη μάχη που δίνει ενάντια σε τοξίνες, ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα υπέρ της υγείας, της αντιγήρανσης και της μακροβιότητας.
Μη λησμονείτε ότι οι χυμοί πρέπει να είναι ένα μέρος ενός σωστού διατροφικού προγράμματος, ώστε να λαμβάνονται αρκετές ποσότητες και από άλλες ομάδες τροφών (όπως δημητριακά, όσπρια, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά). Εάν ακολουθείτε μια ειδική δίαιτα ή είστε υπό ιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αλλάξετε δραστικά το διαιτολόγιο σας. Να προτιμάτε οι τροφές να είναι βιολογικές και το νερό πηγής ή φίλτραρισμένο.

Στην υγειά σας!

πηγή BioNews.GR